Китайський гігант: як виглядає новий ТРЦ у формі морської раковини.

У Шанхаї відбулося відкриття нового торгівельно-розважального центру Shanghai Jiuguang Centre, який став найбільшим моллом у північній частині міста. Архітектурна концепція комплексу була спроєктована нідерландським бюро UNStudio та японською студією Nihon Sekkei.

Загальна площа Shanghai Jiuguang Centre складає близько 120 000 кв. м, а однією з його головних переваг є незвичайна форма. Дизайн молла є алюзією на перлину, вкладену в раковину, із зовнішнім фасадом та «утопленим» центральним атріумом.

У складі торгівельного комплексу по периметру концептуально розташовуються внутрішні простори, що отримали назви «оазис», «подіум» та «ігровий майданчик». Таким чином творці проєкту вирішили створити незвичайну навігацію для відвідувачів. Інтер'єр комплексу відрізняється наявністю низки балконів, що ніби стирають межі між зовнішнім та внутрішнім виглядом центру. За рахунок незвичайного архітектурного рішення, ТРЦ протягом усього дня освітлюється природним світлом.

«Сьогодні торгівельні центри – це своєрідні громадські простори китайських міст, не просто місця для покупок, а універсальні місця для прогулянок та соціальних зустрічей. Це також місця, де зливаються культура та комерція, і де архітектура може виразити цей експансивний стан», – прокоментував Бен ван Беркель, засновник UNStudio.

Джерело