Показують нереалістично низькі виторги: податкова береться за ресторани та кафе

Державна податкова служба виявила, що деякі заклади громадського харчування показують нереалістично низькі виторги.

Як показав аналіз діяльності суб’єктів господарювання, які працюють у сфері громадського харчування - ресторанах, кафе, барах, деякі декларують до 50 тисяч гривень на місяць.

На думку податкової, такі показники є економічно необґрунтованими. Навіть невеликий заклад зазвичай потребує мінімум трьох працівників – кухаря, офіціанта та бармена. При цьому відповідно до законодавства заробітна плата кожного з них не може бути меншою за 8 тисяч гривень, - зауважують в податковій.

Крім цього, власники ресторанів зобов’язані: придбати ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем, утримувати приміщення, закупити продукти, забезпечити інші витрати на утримання бізнесу, сплачувати податки.

Деякі ресторатори декларують лише безготівкові операції, або готівкові розрахунки до 5 % від загального виторгу.

У підсумку очевидно, що при задекларованих виторгах у розмірі до 50 тисяч гривень жоден заклад не зміг би реально функціонувати, - резюмують у відомстві.

Таке приховування реальних обігів шкодить як бюджету держави, так і самому бізнесу, адже ризикові заклади потрапляють під посилений контроль.

Читайте також: Податкова у серпні скоротила перевірки бізнесу на третину

Це шкодить не лише бюджету держави, а й самому бізнесу, адже ризикові заклади потрапляють під посилений контроль.