Новий ФОП у сфері кафе та ресторанів “живе” в середньому півтора року (дослідження)

Цьогоріч в Україні відкрилося понад 13,3 тисячі нових ФОПів, що працюють у сфері HoReCa. Це на 5% менше, ніж торік. Водночас понад 10,6 тисячі підприємців припинили свою діяльність.

Про це повідомляє "Опендатабот".

Загалом цьогоріч приріст нових підприємців склав 2 728, натомість торік — 6 004.

horeca | 1

Найбільше нових ФОПів у HoReCa цьогоріч відкрили у Києві (1 693), на Дніпропетровщині (1 323), Львівщині (1 136), Одещині (1 113) та Київщині (1 054).

horeca 1 | 2

Ресторанний бізнес в Україні — це наразі, переважно, жіноча справа: 66% нових ФОПів зареєстрували жінки. У деяких областях цей показник перевищує 70% — зокрема, у Хмельницькій, Кіровоградській, Закарпатській, Черкаській та Рівненській. У жодному регіоні чоловіки не переважають за кількістю нових відкриттів.

Чверть закритих цьогоріч ФОПів пропрацювала менш ніж пів року. Загалом медіана життя малого та середнього бізнесу у HoReCa — 17 місяців.

horeca 2 | 3

Попри зменшення приросту нових закладів, за даними українського сервісу Poster, виторг закладів громадського харчування зріс на 6%, але назвати це значним успіхом не можна. Відвідуваність зменшилася на 9%, тож зростання відбувається радше завдяки подорожчанню, ніж збільшенню клієнтів. Середній чек в закладах від початку року виріс на 11%.

horeca 3 | 4

Читайте також: “Не ознака економічного дива”: Гетманцев про зростання кількості ФОП

За даними Poster, відвідуваність цьогоріч просіла по всій Україні: Львів (-8%), Одеса (-6%), Київ (-13%), Дніпро (-11%), Харків (-7%).