Що відкриють на оновленому Бессарабському ринку (фото)

На Бессарабському ринку завершують підготовку до запуску гастрономічного проєкту "Бессарабка. Ринок їжі".

Як розповіли "Віледжу" у команді, його створили ініціативні підприємці, які вирішили повернути ринку статус живого міського гастрономічного центру та поєднати класичну торгівлю з сучасним фуд-холом без зміни історичного призначення будівлі.

Ми не чіпали й не плануємо чіпати жоден автентичний елемент. Усі стіни, колони, плитка, ковані конструкції – все збережено. Йдеться про естетичне оновлення, модернізацію обладнання, інклюзивність і впорядкування зон, де безпосередньо працюють підприємці. Це не впливає на конструкцію будівлі й не стосується жодних захищених елементів інтер’єру чи екстер’єру, – каже керуюча проєктом Наталія Джулай.

rynok 1 | 1

За її словами, гіпсокартон ставили поверх автентичної плитки – без демонтажу, а кондиціонери кріпили спеціальними стяжками, щоб не свердлити історичну будівлю. Окремо команда планує зробити фотозону з оригінальною бессарабською плиткою.

Крім того, команда розглядає подання об'єкта на рекорд України як найстарішого критого ринку, що працює без зміни призначення.

Хто працює над "Бессарабка. Ринок їжі"

На старті над ідеєю працювали лише кілька підприємців, а згодом ініціатива перетворилася на групу з 16 інвесторів – 15 ФОП і ТОВ "Бевереджис".

Вони уклали договори з КП "Бессарабський ринок" і профінансували оновлення своїх торгових місць власним коштом.

Адміністрація ринку надала підприємцям торгові місця у тимчасове користування з правом оновлення, а також передачі їх в користування третім особам. Старі торговці працюватимуть поруч із новими гастрономічними форматами.

rynok2 | 2

Що буде на Бессарабському ринку

На Бессарабському ринку планують відкрити 17 фудкорнерів та окремий бар. Рестораторів і заклади залучають через керуючу. За концепцією, їхні меню та формати не можуть дублюватися.

На Бессарабці завжди готували: шаурма, борщі в пластикових тарілках, хот-доги біля прилавків. Ми просто наводимо лад у тому, що існувало десятиліттями. Назва "фудкорт" сучасніша, але суть та сама, — пояснює Джулай.

Загалом облаштували близько 400 посадкових місць у різних форматах. Столи, стільці, дивани, зелені острівці та пересувні конструкції розставлені рівномірно по периметру простору без втручання в робочі місця продавців. Також з’явилася невелика сцена для подій.

Ми не будуємо супермаркет і не створюємо МАФи всередині. Бессарабка залишиться ринком. Просто тепер це ринок, де можна і купити продукти й комфортно поїсти, — говорить Джулай.

rynok3 | 3

Читайте також: Ощадбанк анонсував дату часткового відкриття ТРЦ Gulliver: запускатимуть у кілька етапів

Наразі триває фінальний етап підготовки, зокрема проводять монтаж обладнання, тестування технічних процесів, клінінг. Також готують генератори для стабільної роботи у разі відключень. Відкриття ринку планують найближчим часом.