Не проконтролювали ситуацію: співзасновник !FEST про закриття закладів та плани на 2025 рік

Львівський холдинг !FEST є одним із найвідоміших гравців українського ресторанного ринку. Попри воєнні ризики, часткову втрату закладів і невдачу на британському ринку, компанія продовжує розширюватися – відкриває нові точки в Україні та готує запуск  "П’яної Вишні" у Франції.

Про це в інтерв’ю Delo.ua розповів співзасновник холдингу Юрій Назарук.

Про закриття закладів

У минулому році Юрій заявив про те, що у Львові 50 ресторанів виставлено на продаж, що значно вплинуло на бізнес.

Після того посту в Facebook ми мали купу проблем. Деякі медіа все перекрутили і написали, що це ми закриваємо 50 власних ресторанів. Банки прочитали ці спотворені новини і зупинили нам всі кредитні лінії, бо вирішили, що ми "на грані". Тому зараз я дуже обережний з прогнозами, - каже Назарук.

Він переконаний, що ті ресторани вже давно закрилися. Ситуація на ресторанному ринку є недоброю, однак не є критичною, як пояснює Юрій.

"У нас усе погано, ми гинемо" – це не той меседж, який має зараз звучати від рестораторів. Погано – в Сумах, у Харкові, в Маріуполі. Ось там справді зле. А у нас – це реалії часу, - додає він.

За його словами, усі ресторани холдингу вмонтовані в місто, але разом з тим заточені під туриста, наприклад, як "Криївка", "Гасова Лампа", "Львівська копальня Кави", "Найдорожча ресторація Галичини".

Нещодавно у Тернополі закрився відомий ресторан "Реберня", який був франшизним закладом.

Щоб проєкт працював, треба мати на місці сильного партнера, вдалу локацію, команду. Тут щось пішло не так – було допущено багато помилок, тому ресторан довелося закрити. Чи відкриється знову? У цьому форматі – навряд. Але не виключаємо, що "Реберня" з’явиться у Тернополі з новим партнером і на новому місці, - додає Юрій.

Про ресторанний бізнес у містах України

За словами Назарука, ситуація з ресторанним бізнесом залежить від масштабу міста і кількості людей. Заклади "Реберня" і "П’яна Вишня" є у столиці, і ці заклади рухаються добре, оскільки Київ завжди був великим живим ринком. 

А ось в Одесі – інша картина. Там і обстріли, і тривоги, і комендантська година. Це місто завжди жило вечірнім життям – а яке барне життя, коли люди мають бути вдома о 23:00? Та й туристи зараз не їдуть просто так на море, якщо там може прибитися міна. Але й при всьому цьому ми не ті, хто має скаржитися, - додає Юрій.

У Львові також є зміни. Тепер турист інший, каже Юрій. У місті багато внутрішніх гостей – військові у відпустці, люди, які не мають змоги виїхати за кордон. 

Але це точно не закордонні туристи, які приїхали у Львів, щоб пити глінтвейн і гуляти старим містом. Це вимушений туризм – не від радості, а від обставин, - додає він.

На початку лютого 2022 року холдинг !Fest мав 127 закладів. Сьогодні – вже понад 180. Після повномасштабного вторгнення відкрилося понад 30 нових точок за кордоном, і більшість із них – це "П’яна Вишня".

Міжнародна географія досить широка: "П’яна Вишня" працює в Польщі, Молдові, Румунії, Угорщині, Словаччині, Латвії, Литві та Естонії. У Польщі також відкрилася  "Реберня". В Азербайджані відкрита  "Львівська майстерня шоколаду", а кавовий бренд !FEST COFFEE MISSION уже представлений у Польщі, Туреччині та Сальвадорі.

Про те, як війна вплинула на бізнес

За словами Назарука, війну відчули ще у 2014 році, оскільки "Львівська майстерня шоколаду" в Донецьку була розташована прямо навпроти театру. 

У Маріуполі мали дві "П’яні Вишні", одна з них – на пляжі біля Азовського моря – відкрилася в січні 2022-го, а вже в лютому місто було захоплене. Обидва заклади залишилися на окупованій території. Також була "П’яна Вишня" в Херсоні – її теж довелось закрити.

У Харкові та Запоріжжі мали прильоти біля наших закладів, фасади були пошкоджені, але вже за кілька тижнів ми відновили роботу Якщо говорити про загальні втрати – це десятки мільйонів гривень, - каже Назарук.

Чому довелося закрити "П’яну Вишню" у Великій Британії

Заклад відкрився з ресторанною ліцензією, а необхідно було отримати барну. Як зазначає Юрій, оформленням документів займався локальний партнер, який до кінця не вивчив місцеві правила і допустив помилки. 

Зі свого боку – ми не проконтролювали ситуацію. Коли звернулися за новою ліцензією – отримали відмову. Причина неочікувана – через високий рівень криміналу у центрі Лондона. Місцева влада обмежує відкриття нових барів, навіть попри те, що навколо працює багато схожих закладів, - зазначає Назарук. 

У підсумку проєкт закрили, але все ж сподіваються повернутися до Лондона вже з урахуванням усіх нюансів.

Про плани на 2025 рік в Україні та за кордоном

В Україні гучних планів компанія немає – не той час, каже Юрій. Зараз у Львові працюють над створенням нових концепцій, а незабаром запустять нову  "П’яну Вишню" та "Реберню" в Києві.

Читайте також: Львівський ресторанний холдинг !FEST розширює діяльність у Центральній Америці

Що стосується закордонних планів – впродовж місяця відкриється перша "П’яна Вишня" у Франції у місті Бордо. Далі – у фокусі Німеччина, Чехія, Іспанія, США та Японія.